01 september 2017

All you need is… a GPS watch!

||
0 Comment

Vlak voor mijn vakantie ontving ik van een vriendin een toepasselijk cadeau: ‘the ultimate navigation manual’, inclusief kompas en kaart van de Dolomieten. Mij op het lijf geschreven. Niet dat ik nu zeer onderlegd ben in kaartlezen, dan wel in het gebruik maken van het kompas, maar het gaat om het idee: hulpmiddelen om weer thuis te komen.

‘Terug naar start’
Mijn aller- allermooiste cadeau ontving ik al een poos geleden: een GPS horloge. Vooropgesteld: ik heb niks met gear, horloges of gadgets – eigenlijk ben ik best minimalistisch – maar sinds ik deze parel om mijn pols draag, verdwaal ik praktisch nooit meer. Ideaal voor iemand die heel graag in het bos gaat zwerven, maar vindt dat alle bomen en paadjes op elkaar lijken.. .
Oplossing: bij mijn startpunt start ik mijn horloge en als ik er bijna genoeg van heb, kies ik voor de optie terug naar start. Tadaa – zie hier: mijn vriend laat de richting zien (met behulp van een pijltje) waar ik naartoe moet lopen en de afstand (hemelsbreed) wordt afgebeeld. 3 km hemelsbreed kan alsnog betekenen dat ik 5 km nodig heb om terug te komen, maar altijd nog veel korter dan mijn eigen innerlijke pijl… (heel belangrijk dus om het horloge aan te zetten vanaf start, anders wordt het lastig terug navigeren naar dit punt voor je GPS horloge!).

Ontwikkelpuntje 2…
Dan nog maar gelijk een bekentenis: ik heb eigenlijk ook niet zo veel met techniek en computerprogramma’s. Gelukkig heb ik me wél even verdiept in het programma ondersteunend aan mijn GPS horloge. Ongetwijfeld mis ik heel veel opties, maar de voor mij belangrijkste functie beheers ik: het uploaden en importeren van nieuwe routes. Elk gpx-bestand kan ik op mijn horloge laden en als ik dan op het desbetreffende startpunt ben, komt de lijn van de route in beeld en kan ik deze volgen. Het maakt niet uit waar ik ben: in alle landen en gebieden kan ik foutloos routes lopen! Geen gedoe meer met het zoeken van routes, maar gelijk de juiste paden te pakken.
Leuk extraatje van het programma is dat je achteraf de route kunt bekijken die je gelopen hebt. Ook maakt het programma een jaaroverzicht van al je activiteiten. Waarschijnlijk heeft de meerderheid meer kennis over alle mogelijkheden en ben ik zelfs de grootste dummy, maar voor alle minimalisten (zoals ik) die veel gadgets als onnodig bestempelen: met minimale moeite (het is echt niet moeilijk) kan je er heel veel plezier aan beleven. Ik ben in ieder geval heel erg blij dat ik overal, in elk gebied, op pad kan gaan, zonder angst om te verdwalen.

Op verkenning!
Een nieuw gebied verkennen wordt dus ook eenvoudig. Ik spring zo op mijn ATB, ga 4x links, 6x rechts, draai een rondje, fiets nog 25 km alle kanten op en uiteindelijk fiets ik weer netjes naar mijn startpunt. Uiteraard schuilt hier wel het gevaar dat ik 100% op mijn horloge afga en hierbij mijn eigen navigatieskills (voor zover aanwezig) schromelijk verwaarloos. Maar: vaak gebruik ik mijn horloge ook als hulpmiddel: als ik met mijn kaart in de bergen loop en niet precies weet waar ik ben, raadpleeg ik even mijn horloge voor de ‘altitude’ op dat moment en probeer dit te rijmen met de hoogtemeters die ik zie op de kaart. Handig!

Kortom: ik ga nooit meer de deur uit zonder mijn GPS horloge. Een handtas heb ik niet en ook mijn telefoon laat ik gemakkelijk thuis, maar die horloge gaat standaard mee. Deze trouwe vriend heeft al meermaals zijn dienst bewezen!

Leave a Reply