09 november 2018

An apple a day keeps the doctor away…

|
By
|
0 Comment

Overal om me heen hoor ik mensen hoesten en proesten. Als ik mijn dreumes wegbreng naar de kinderopvang, worden we omringd door snottebellen en diarreeluiers. BLIJF UIT ONZE BUURT! Ik zet mijn kind pontificaal aan de andere kant van de snottebellers, maar weet dat het tevergeefs is.

Nieuwe uitdagingen
De winter van 2018 brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Niet eerder kwam ik met zoveel mensen in aanraking door bijna dagelijks met de trein te reizen en over te stappen op de bacterieplaneet die Utrecht Centraal heet. Daarnaast is mijn kleine aapje kortgeleden met de kinderopvang begonnen en introduceert hij fantastisch nieuwe kleine beestjes in ons huishouden van 3. En als ik nu tijd had om rustig een dagje bij te komen van al die nieuwe introducees, dan was het wellicht allemaal wat makkelijker. Maar mijn leven is drukker dan druk, iets waar ik uiteraard zelf voor kies en waar je me absoluut niet over hoort klagen, maar daardoor besef ik me wel maar al te goed dat ik veel van mijn lichaam vraag en dat ik uitermate kwetsbaar ben. Dit alles betekent dat ik mijn gezondheid heel serieus neem en er dagelijks veel aandacht aan besteed.

Onder controle
Desondanks pik ik zeker het een en ander op, maar écht ziek word ik niet (in de zin van je ziek moeten melden op je werk), en verkoudheden en darmparasieten heb ik vooralsnog snel onder controle.
Hoe?! Door gezond te leven, zeer alert te zijn, meteen actie te ondernemen als ik wat voel, en door een beetje abracadabra. Inderdaad, dat lees je goed, een beetje abracadabra 🙂

De basis
De basis is goede voeding, een goede nachtrust en goede hygiëne!
Elke avond ben ik in de weer met food prepping. Ik zet bakjes, bekertjes en lepeltjes klaar, duik rond 22.00 mijn bed in en de volgende ochtend om 6.30 sodemieter ik het in mijn rugzak en geniet ik tijdens mijn treinritje als een geitenwollensok figuur van mijn meegenomen beker yoghurt en Tupperware bakje tot de nok volgestouwd met muesli, tarwezemelen, gedroogd fruit. Nom, nom, nom! In de kantine zie ik mijn collega’s dagelijks kijken naar mijn lunch als ik weer een hele avocado uit de aluminiumfolie tover of een bakje vers gemaakte pesto met snoeptomaatjes op mijn boterham leg. En in de trein terug naar huis slinger ik zelfgebakken bananenbrood of bieten-chocolade muffins op mijn uitklaptafeltje. Noem me maar een uitslover, he-le-maal prima, maar bakken, koken en goed voor mezelf zorgen is écht een hobby. Heb je die tic niet, maar wil je wél gezond leven, wees gerust, je kunt ook je slag slaan in de Appie of Ekoplaza 😉
Als sluitstuk van de basis: antibacteriële handgel. Treinreizen heeft me veranderd in een obsessieve handenwasser. Letterlijk na elke treinreis smeer ik de gel rijkelijk over mijn handen. Weg nare ziektekiemen!

Voedingssupplementen
Ook al is je basis goed, en de mijne vind ik meer dan goed, dan geloof ik alsnog in de werking van voedingssupplementen. Die zijn geen vervanging van de basis, maar wel een mooie aanvulling en soms ook een redding in de brand. Ik gebruik de volgende supplementen: een goede multivitamine, een visolie en momenteel een ijzerpreparaat extra. Driemaal in de week voor het slapen gaan (of dagelijks wanneer ik iets voel rommelen in mijn buik), gaat er dan nog een probiotica in. En dan zijn er altijd wel zo’n één a twee kruidenpreparaten die op dat moment passen bij mijn gemoedstoestand. De abracadabra dus, daar later meer over…

Wees alert!
Die supplementen kunnen dus zo af en toe een redding in de brand zijn. Een voorbeeld. Zo’n twee maanden geleden was ik zo ontiegelijk moe, en na een week besefte ik me dat er iets aan de hand was. Mijn gevoel klopte. Ik bleek zeer lage ijzerwaardes te hebben en het was wel vrij snel duidelijk wat de oorzaak was. Toen was ik al zo’n 11 maanden de exclusieve melkleverancier van mijn zoontje. Ongemerkt had die kleine aap al mijn ijzervoorraden weggesnoept. Een extra ijzerpreparaat was hard nodig om de tekorten aan te vullen. Het achterliggende punt is: kom in actie als je voelt dat er wat speelt, jij voelt je lichaam haarfijn aan en zie je supplementen als een dynamiek van het opvangen van tijdelijke lichamelijke zwaktes.

Abracadabra
En dan die abracadabra dus. Je moet weten, ik ben een wetenschapper pur sang. Maar naast het rationele, het afgewogen, het objectieve, kennen de mensen om me heen ook mijn hang naar het spirituele, het onverklaarbare en het volgen van je gevoel. Dat laatste brengt me al jaren naar een vrouw die veel voor me betekent en die me op basis van alternatieve geneeswijze bijstaat. Ik zou je oprecht niet kunnen vertellen hoe ze me precies onderzoekt, maar heb vertrouwen in haar aanpak dat ze het lichaam als een holistisch geheel beziet én behandelt, waar de ene tijdelijke zwakheid invloed heeft op vele andere lichaamsprocessen. Ik weet haar snel te vinden als ik zelf voel dat er iets loos is – meestal als ik darmklachten heb, een zwakte die een paar keer in de afgelopen jaren goed de kop opstak en waar ik de symptomen van inmiddels zelf kan herkennen –  maar ook voor onderhoud als er geen vuiltje aan de lucht is. Het sparren over je psychische en lichamelijke status, los van eventuele klachten, is verfrissend en houdt me scherp.

Was het maar zo simpel als een appeltje elke dag…
Gezond leven, je gezondheid serieus nemen, luisteren naar je lichaam, een aanpak kiezen waar jij je goed bij voelt, het kost bijna net zoveel, zo niet meer, tijd als de daadwerkelijke sporttrainingen. Maar wat mij betreft, is het dat meer dan waard!

Leave a Reply