09 juli 2016

(Be)LEEF

||
2 Comments

Toe aan vakantie? Ik hoor het van veel mensen om mij heen. ‘Men’ vindt dat het werkjaar nu lang genoeg heeft geduurd en is toe aan een onderbreking van de sleur en op zoek naar dynamiek. Begrijpelijk. Maar heb je daadwerkelijk vakantie nodig om een beetje dynamisch te leven? Ik begrijp dat het ‘normale’ leven veel tijd in beslag neemt (fulltime baan, familie, vrienden, sport, en wellicht nog veel meer…), maar met een beetje creativiteit en flexibiliteit moet ’t toch mogelijk zijn om af een toe een micro-avontuurtje mee te pakken?

It’s all about balance
Laat ik vooropstellen dat niet iedereen evenveel behoefte heeft aan onderbreking van de routine. Structuur is natuurlijk ook prettig. Belangrijkst is misschien wel balans (en dit is voor iedereen anders): blij zijn met wat je hebt en wat je doet. En soms geldt daarbij less is more. Continu prikkels opzoeken zorgt alleen maar voor onrust. Evenwicht tussen genoeg prikkels (dynamiek) en genoeg structuur/rust/ontspanning is leidend.
Dynamische micro-avontuurtjes dus. Hmm, hoe ik dat voor me zie? Concreet voorbeeld: vorige week vrijdag ben ik 1 dag ‘op reis’ geweest. Met 3 maatjes zijn we vrijdagochtend om 6 uur vertrokken voor training & fun. Bestemming: Königswinter. Op 2 uurtjes rijden van Nijmegen vind je dit mooie plaatsje aan de Rijn waar je net even wat leuker en technischer kunt trailrunnen dan in Nederland. Dit gecombineerd met een lunch aan de Rijn in het pittoreske dorpje maakt de ‘vakantie’ compleet.

navigation

Reisje aan de Rijn!
Om 8:30 uur begon onze vakantie dan écht: we waren op de plek van bestemming én ready to run. We hadden een route uitgestippeld van 30 km met 1500 hoogtemeters. Mooie paadjes, fijne heuveltjes, genoeg modder, leuke vergezichten en climbeen lekker weertje.. Wat wil je nog meer.. Rond 12 uur waren we een tocht rijker en.. het was nog maar (!) 12 uur! Tijd voor wat extra hoogtemeters! Stokken in de aanslag en klimmen maar! Hell yeah 🙂
Wat komt er ook alweer na inspanning? Juist, ontspanning. En die vonden we hoor! Voldaan streken wij neer op een fijn terras waar we onze energie weer aanvulden. 15:30uur weer in de auto en voor etenstijd weer thuis. 12 uurtjes op pad, maar gevoelsmatig een weekend weg geweest (leukst van alles: officieel begón het weekend toen pas!).

Try it out!
Ik kan me voorstellen dat sommigen liever rondom huis een duurloop gaan doen zónder de reistijd van 4 uur. Immers, als je om 8 uur met je eigen 30 km duurloop start ben je rond 11 uur wel weer thuis! Wat een gedoe om dan eerst helemaal naar Duitsland te rijden.. Bovendien hoef je dan ook niet zo vroeg op te staan! Begrijpelijke gedachtegang, maar wél minder beleving. Minder het ‘vakantiegevoel’ en minder dynamiek. Probeer het eens, mits het past binnen je persoonlijke balans.

run

2 Responses

  1. Wouter Ribbink

    Hahaha zo herkenbaar….mooi stukje Charissa!! Ik ben ook zo iemand van de comfort zone (van structuur en routine). Aangezien ik de maanden juli en augustus “gewoon” werk als de meeste met vakantie gaan zoek ik toch ook die onderbreking (het “vakantie” gevoel waar jij het over hebt). Daarom loop ik volgend weekend in Houffalize de La Chouffe trail 🙂

  2. Pingback : You want… Adventure?! | Girls on the Move

Leave a Reply