24 juli 2017

Bewust op de fiets. Petra nodigt je uit!

||
0 Comment

Tijdens een tof Specialized weekend maakten wij kennis met yoga voor wielrenners én met Petra Hofs. Zij was lang wedstrijdactief in de wereldbekerwedstrijden voor veldrijden en ATB en schreef enkele mooie overwinningen op haar naam. Zwaar onder de indruk van haar visie op deze combi, volgden wij met onze korte spieren een les van de dame die zichzelf zonder pardon in de knoop legt: “als ik tijdens mijn fiets carrière had geweten wat ik nu weet over yoga, had me dat destijds nog veel verder gebracht.”
Nou, met zo’n uitspraak heb je onze aandacht te pakken hoor. De jouwe ook?!

Petra: “hoe bewust ben jij je op dit moment van je adem, je lijf en je emotionele staat van zijn? Hier, nu. De kans is groot dat terwijl je dit leest je even met je aandacht naar je adem toe bent gegaan. En wellicht dat je hebt gevoeld dat je door je neus, of misschien je mond, naar je buik of je borst ademde. Ben je met je aandacht bij de inhoud van wat hier staat, of twijfel je nog of je verder wil lezen? Zit of sta je ontspannen? Ben je vooral nieuwsgierig of kritisch? Het kan zijn dat je deze vragen zweverig vindt, of juist verrassend.”

Als – dan
In 2007 voegde ik yoga toe aan mijn trainingsschema, dat was in de nadagen van mijn fiets carrière. (Al wist ik dat toen nog niet). Als wedstrijdrenster reed ik eerst op de mountainbike, later als veldrijdster in de Nationale Selectie. Op de weg reed ik alleen in dienst van het veldrijden, ik vond het lang niet zo leuk als het technische werk off-road. Ik werkte met trainingsschema’s, hartslagmeters, sporttests, vetpercentages, ik had alles geoptimaliseerd. Alles om het maximale uit mijn lijf te halen. En terwijl ik toen ook al bezig was met mentale training zorgde de yoga er pas jaren later voor dat ik écht contact maakte met mijn lijf. Ik zeg dan ook vaak: “als ik toen had geweten wat ik nu weet als yoga docent, dan had ik misschien wel meer uit mijn wielerloopbaan kunnen halen.”

Mijn eerste yogales
Ik had geen voorliefde voor krachttraining en dus begon ik op advies van een vriendin in de winter met Bikram Yoga. Ik was direct verkocht. Deze vorm van yoga paste heel goed binnen mijn kaders van toen. 1,5 uur afzien in 40 graden. Omstandigheden die vergelijkbaar waren met de gemiddelde cross-country wedstrijd. Ik vond het heerlijk om het uiterste uit mezelf te halen. Dat gevoel dat je hebt na een fijne intensieve training of wedstrijd. Heerlijk. Dat het je óók mentale rust brengt moest ik toen nog ontdekken.

Yoga voor fietsers: het fysieke deel
Zit je veel op de fiets? Dan breng je veel tijd door in een voorovergebogen houding. Hierdoor komt er veel spanning op je nek. Tijdens de yoga werken we er aan om alles in balans te brengen. Tegenover iedere voorover buiging staat een achteroverbuiging. Houdingen die er op gericht zijn om de schouders en borst te openen, zorgen voor meer ruimte voor je longen. Lees: meer ruimte voor zuurstof – de brandstof als je op de fiets zit. En ook: als je je voorstelt dat bij iedere traprotatie op de fiets je been in het scharnier van je heup ronddraait – en dan als dat lekker loopt (lees: je ruimte hebt in je heup gewricht) – de fietsbeweging minder energie kost.

Yoga voor fietsers: het mentale deel
Maar er is meer, veel meer. Ik ging steeds meer tijd doorbrengen op mijn yoga mat. Ik leerde niet alleen mijn lijf kennen, met mijn korte hamstrings, stijve knieën en beperkingen in mijn onderrug. Ik maakte ook kennis met mijn gedachten: “welke beperkende gedachten over mezelf nam ik overal mee naar toe?” De yoga bracht helderheid, concentratie en focus. Ik leerde los te laten waar ik geen invloed op had. Ik leerde het hier & nu te nemen voor wat het is, zonder oordeel. En langzaam kwam ik tot de kern van waar yoga over gaat: adem, rust, houding (asana).

En voor iedereen die er van houdt om doelen te stellen:
Yoga is not about touching your toes, it’s about what you learn on the way down.

Ook bewuster genieten op de fiets? Ik organiseer samen met Maarten Tjallingii een Yoga & Wielerweekend. Kijk voor meer info op: http://www.fitbodymind.nl/mindful-sports


Foto’s van Petra Hofs: Sushilla Kouwen
Yoga foto tijdens het Specialized weekend: Léon van Leeuwen

Leave a Reply