26 oktober 2018

Diagonal de Mallorca

||
0 Comment

Afgelopen week was ik op Mallorca. Een eiland wat ik niet direct associeerde met de meest mooie trails, maar niets bleek minder waar. Ver weg van de drukke playas van Mallorca doorkruist de GR221 in de lengte de bergketen die zich langs de noordwestkust van het eiland uitstrekt: de Serra de Tramuntana. Een zacht bergland nabij de Middellandse Zee. Vanuit MudSweatTrails mocht ik deze trailweek begeleiden, waarbij we grotendeels de paden van bovenstaande GR-route (Ruta de Pedra en Sec) hebben gevolgd. Mooie trails genoeg: pictures will tell!

Schitterend begin!
We startten onze week in Port Soller, een schattig dorpje direct aan zee. Vanuit dit basecamp zouden we de eerste 3 etappes gaan lopen. Voor onze eerste etappe hebben we ons per boot verplaatst naar Port Sa Calobra. Hier vind je ook de kloof Torrent de Pareis. Schitterend begin!

Dag 2
Dag 2 zijn we per bus naar het noordelijk gelegen Lluc gegaan. Mijn tweede associatie viel in het water: ik associeerde Mallorca namelijk met veel zonneschijn, maar dit bleek deze dag onwaar. Terwijl in Nederland het weer een 10 als weercijfer kreeg, mochten wij het in Mallorca doen met weercijfer 2. Bergen blijven bergen, ook op Mallorca, dus regen hoort erbij!

Na regen komt …. Juist. De dag erna kwam de zon weer tevoorschijn en hebben we tijdens onze tocht twee authentieke dorpjes aangedaan. Niks massale badplaatsen, maar karakteristieke en sfeervolle plekken: Deìa en Valldemossa. Aangename onderbreking van de tocht om even sfeer te proeven in deze dorpjes.

De laatste 3 etappes
Na etappe 3 hebben we ons basecamp op Port Soller verruild voor een locatie in Sant Elm om vanuit daar de laatste drie etappes te lopen. Onze vierde etappe begonnen we vrijwel gelijk met 800 meter klimmen (hoogste toppen liggen op 1250 meter) en konden we genieten van het uitzicht op eiland Sa Dragonera, waar we onze zesde en laatste etappe van de week zouden lopen.

Ga voor Mallorca!
Voor iedereen die (met name) in het voor- of najaar een fijne sportbestemming zoekt: verdiep je eens in Mallorca. De GR221 route is echt een aanrader voor trailen en hiken, maar ook wielrenners zullen helemaal blij worden van de haarspeldbochten en al het klimwerk dat Mallorca rijk is. Van november tot maart is er weinig te beleven op het eiland (lees: alle horeca sluit in deze periode) maar vanaf april kun je los 🙂

 

Leave a Reply