04 mei 2018

Dirt roads

|
By
|
0 Comment

Ik snapte er he-le-maal niets van… Dat je op een crosser of mountainbike over niet geasfalteerd terrein wil crossen, tuurlijk, kan ik snappen, maar hoezo op je dunne wielrenbandjes?! Well, the Coloradans love it!

Absurde fascinatie
Er zijn zoveel mooie fietsroutes waar ik woon, dat het niet zo moeilijk was om niet mee te gaan met de, in mijn ogen, absurde fascinatie voor dirt roads. Maar na een tijdje ontdekken in onze achtertuin en steeds hoger klimmen naar afgelegen bergdorpjes, was het onvermijdelijk om grindwegen te ontzien. Wilden we bijvoorbeeld naar Gold Hill – Google het maar eens: ‘Gold Hill Colorado’, de afbeeldingen liegen er niet om, en ja, zo is het er écht 😉 – dan moesten manlief en ik het laatste stukje wel over packed dirt roads. Met nog een extra binnenbandje gingen we op pad en concludeerden dat het eigenlijk best prima te doen was.


Grotere hoogtes
Ik begon het ook beter te snappen. Want als 90% van je route op asfalt is, maar dat laatste stukje op grind, dan ga je op je wielrenfiets. Punt. Het ontdekken van onze achtertuin werd nóg leuker toen grind geen no-go meer was. Het bracht ons letterlijk tot nog grotere hoogtes.

Kom maar door!
En toen vond ik dat ik er dan maar aan moest geloven. Een dirt ‘road’ race, kom maar door dan! En het moest dan ook maar meteen de meest befaamde race van Colorado zijn: ‘Koppenberg’! Inderdaad, geïnspireerd op de Belgische versie, en ik kan je vertellen, de Colorado versie doet er niet voor onder…

Koppenberg
Koppenberg is een 8.8km loop die ik viermaal rond moest rijden. De loop bestaat zo goed als fifty-fifty uit dirt en road én die venijnige klim: zo’n 200m lang over dirt met stukken van 12-16% stijgingspercentage. Vorige week zondag moest ik eraan geloven. Notabene die dag was het snikheet. Het opwaaiende stof maakte de omstandigheden kurkdroog, ik snakte naar water, maar was soms te kapot om fatsoenlijk te kunnen drinken, ik verloor een lens door de droogte en kwam totaal afgepeigerd over de finish. Oke, epischer dan dit gaat het niet meer worden, ik snap het 🙂

Leave a Reply