03 maart 2016

Een hardloper begrijpt écht niet waarom een wielrenner kuithoge sokken draagt….

|
By
|
3 Comments

Hoe vaak ik mijn moeder niet heb horen zeggen: ‘trends komen en gaan, en wat nu hip is, was ook hip toen ik nog jong was en zal over een paar jaar weer hip zijn. Had ik dat jurkje nu toch maar bewaard’, zei ze weleens beteuterd…

Sportkleding 0.0
Maar gaat dit ook op voor sportkleding?! Ik weet het niet zo. Eigenlijk, ik weet wel zeker dat het niet zo werkt. Immers, als ik even de vrijheid mag nemen me te beperken tot het vrouwelijke geslacht, dan is het vrij onwaarschijnlijk dat sporttrends zullen herleven voor de dames. Vrouwen mogen bijvoorbeeld nog niet eens zo heel lang marathons lopen. Zo liep Bobbi Gibb in 1966 (!) stiekem mee met de Boston marathon en verhulde ze haar identiteit onder andere door met een wijde trui te lopen. Mannen, wees gerust, dit verhaal gaat niet over emancipatie of vrouwenongelijkheid, dus lees gerust verder (al zou ik hier ook zo een blog aan kunnen wijden, daar niet van…), maar mijn punt is meer:

 • zo heel lang doen vrouwen nog niet aan hardloopsport;
 • laat staan dat ze toen in ieniemienie strakke broekjes rondliepen;
 • en het idee dat sportkleding hip en fancy mag zijn, is écht pas van de laatste jaren.

Sportkleding 2.0
Oftewel, sportkleding die teruggrijpt naar de tijd waarin vrouwelijke vormen niet gezien mochten worden en soberheid en Duurloopfunctionaliteit de boventoon voerden, lijkt me zeer onwaarschijnlijk. En in de (vele) jaren dat ik nu al hardloop, heb ik ook een revolutie in hardloopkleding gezien. Van vormeloze losse hempies en knielange ‘korte’ tights naar strakke, getailleerde tops en steeds korter wordende tights (ik zei toch dat dit verhaal ook interessant zou blijven voor mannen….). En de laatste jaren zijn daar ook felle prints aan toegevoegd. Alle kleuren van de regenboog passeren je nu op een atletiekbaan. Ik word er heel vrolijk van en doe dus ook maar al te graag mee aan de regenboog parade!

Kuithoge sokken….
Maar sommige trends zullen nooit veranderen, nee, want het is gewoonweg geen trend, het hoort gewoon zo. Ik heb het over hardloopsokken. Die horen gewoon zo kort mogelijk. Eigenlijk doe je liever, voor het oog dan, helemaal geen sokken aan, maar blaren willen we ook niet. Dus koop je korte enkel sokjes, dat hoort gewoon, en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. Welnu, dit hardloopmeisje begon dus zo’n drietal jaren geleden met wielrennen. En wat zie ik daar: sokken op kuitlengte! Ik kon het gewoonweg niet geloven. Hoezo? Hoort dat? Echt?! Hoezo, vinden jullie (lees: wielrenners) dat mooi?! Ik snapte er helemaal niets van, werkelijk waar écht helemaal niets van!

Ik gaf me over…
Mijn hart verloor ik al heel snel aan het wielrennen. Maar die kuithoge sokken, no way, ik deed niet mee aan die belachelijke Wielrensokken_1vertoning. Totdat ik mijn hart ook verloor aan een gesoigneerde wielrenner. Totdat hij zo af en toe slinkse opmerkingen maakte dat die kuithoge roze sokken me prachtig zouden staan. Ik hoefde hem maar met één blik aan te kijken om zijn mond te snoeren. Zo makkelijk liet ik me toch niet inpalmen?! Nee, nee, nee! Totdat de genadeklap kwam. Ik maakte kennis met mijn huidige teamgenootjes van Naked Women’s Racing en verrek, zij dragen óók kuithoge sokken! Snapt dat niemand dat dit geen porum is?! Mijn gesoigneerde liefde zag zijn kans schoon en smeerde me snel een paar Morvelo roze sokken aan. Op kuitlengte welteverstaan…. Ik moest me immers goed integreren in dit nieuwe land en mijn nieuwe team.

Ja, ja, ja, godsamme, ik ben om, ik draag wel kuithoge sokken. Maar alleen maar op de fiets, want een hardloper, die draagt enkelsokken!

3 Responses

 1. Leuk stukje! Gelukkig is de hardloopkleding voor vrouwen afgelopen jaren een stuk hipper geworden! Werkt ook een stuk motiverender, het is toch leuker om een mooie tight aan te trekken dan iets vormeloos 😉

  1. Kim
   Kim

   Helemaal mee eens, Irene! Hardlopen (en fietsen) vind ik altijd heerlijk en leuk, maar nét ff leuker met een mooie kleurrijke tight 🙂 Enjoy running (met je mooie tight)!

Leave a Reply