23 februari 2018

Hallelujah voor de personal trainer

|
By
|
0 Comment

Het is echt niet zo dat ik op een willekeurige dag het bestaan van een personal trainer ontdekte. Sterker nog, ik heb er een tijdje één gedate en kreeg van dichtbij mee wat zijn werk inhield. Ik dacht dus te weten wat zo’n man of vrouw deed en voor je kon betekenen. In mijn beleving was een personal trainer toch een soort van luxeproduct, die aan de slag ging met een BN’er die weinig tijd had, wel veel geld en zich in korte tijd klaar wilde stomen (mijn oude vlam trainde een hele leuke BN’er ;-)) of juist voor die persoon die – met alle respect –  geen flauw benul had hoe gezonder te gaan leven en op een verantwoorde manier door sporten af kon vallen (de overgrote clientèle van m’n X). Je raadt het misschien al, ik word op straat niet herkend en ik weet wel een beetje wat af van sporten.

Weinig soelaas
Nou, je voelt al een ‘maar’ aan komen hè… 😉 Toen ik vorige zomer halverwege mijn zwangerschap zat, graag wilde blijven fietsen, maar dat buiten niet meer deed, kon ik me via mijn fietsteam extra voordelig aansluiten bij een sportschool. Zo’n sportschool waar je in kan verdwalen, met sauna en hottub, kinderopvang (werkelijk waar, dát is handig!), klasjes yoga, pilates en spinning, binnen- en (verwarmd) buitenzwembad en een heel legioen aan personal trainers. Zo’n sportschool waar ik eerder geen stap in wilde zetten. Naar buiten dat wilde ik, maar hey, ik moest toch wat nu! Met mijn nieuwe lidmaatschap kreeg ik gratis en voor niets twee personal trainer sessies in mijn schoot geworpen. Eerlijk is eerlijk, ik zag er weinig soelaas in. Iemand die me met fluwelen handjes ging trainen omdat ik zwanger was en dacht dat ik nergens meer toe in staat was. HA, wat heb ik me vergist.

Match made in heaven!
Ik werd gelinkt aan Rosie vanwege haar hardloopspecialisatie en kennis van prenatale oefeningen. Het was een match made in heaven. Dat geluk moet je uiteraard hebben, dat het klikt, dat je iemand vertrouwt en dat je zijn/haar expertise op waarde schat. Rosie stelde een schema op nadat ze me van top tot teen had geanalyseerd, begreep waar ik toe in staat was én wat mijn doelen waren. Ik werd allesbehalve met fluwelen handjes behandeld. Ik moest echt serieus aan de bak, maar wist dat alles met beleid was samengesteld. Dat gaf rust, vertrouwen én plezier! Mijn oefeningen waren veelal gericht op mijn core, op fietsspecifieke oefeningen en zelfs als voorbereiding op mijn bevalling. Ook dat laatste bespraken we inderdaad, hoe ik wilde bevallen (jaja, mannen, er bestaat ook zoiets als een bevallingsstandje…. :-P) en dus squatte ik me een ongeluk tot een week voor de bevalling.


Scala aan attributen
Ons contact bleef dus niet beperkt tot mijn twee gratis lesjes. En werd ook niet afgebakend door mijn zwangerschap. Nu, inmiddels 17 weken nadat ik mammy werd, train ik nog steeds met Rosie. Waar de eerste weken in het teken stonden van belastbaarheid, ben ik sinds deze week specifieker aan het toewerken naar mijn raceseizoen. Explosiviteit middels voorzichtige springoefeningen en veel nadruk op mijn quads en heup. En dat alles nog steeds op de manier die ik zo leuk vind: er komt geen machine aan te pas, maar werk veel met elastieken, touwen, en een heel scala aan attributen.

Herziene mening
Ik had nooit verwacht dat ik al zó sterk zou zijn. Ik hoef maar te zeggen waar ik een pijntje voel en Rosie stelt direct een oefening voor. Ik leer nog elke sessie van haar, kan oprecht zeggen dat ik met plezier aan de slag ga, juist omdat ik zo goed vooruitgang zie.
Graag wil ik daarom bij deze mijn mening over personal trainer bijstellen: een personal trainer gaat aan de slag met BN’ers, mensen die op een verantwoorde manier door sporten willen afvallen én voor fanatiekelingen die zich specifiek willen voorbereiden op sportdoelen. Wat fijn dat jullie bestaan, ik ben blij met jullie!

Leave a Reply