22 december 2014

Trotseer de kou!

||
13 Comments

Regen klettert tegen de ruiten en mensen lopen in dikke sjaals gewikkeld over straat. Het is koud. Ja, en? Ga je nu tot Pasen onder een dekentje op de bank liggen omdat het koud is? Ik ben zelf een enorme koukleum dus als iémand dat dekentje en die thermostaat op 23 graden begrijpt, dan ben ik het wel. Maar kou is géén reden om niet te trainen!

Hardlopen kan altijd
Je racefiets mag je lekker instoppen voor een winterdutje. Dekentje erover en voorlopig niet meer naar kijken. Het fietsseizoen is afgelopen voor mooi-weer-fietsers zoals ik en als het glad wordt dan houdt het zelfs voor de die-hard wielrenners op met die dunne bandjes. Tenminste, dat lijkt me beter voor ieders veiligheid. In het bijzonder voor die van Dieuw, die het in de zomer al lastig vindt om verticaal te blijven. Maar hardlopen kan altijd. Ja, ALTIJD.

Geen smoesjes
Ik doe nu wel heel stoer, maar in deze dagen komen wij ook miepend de kleedkamer uit hoor. Armen over elkaar, schouders verkrampt en een zuur gezicht. Iedereen moet even melden hoe koud het wel niet is. Twintig keer, op z’n minst. “Holy shit wat is het koud!”, “Mijn voeten zijn bevroren”, “Ik voel mijn vingers niet meer”, “Kak, ik ben mijn muts vergeten…”. Als iedereen klaar is met z’n gezeik, dan gaan we. Door weer en wind. Als de baan te glad is, dan gaan we de weg op. Ligt er ijs op de weg, dan gaan we naar het bos. Als daar te veel sneeuw ligt, dan trekken we spikes aan. Respect voor onze trainers die de hele training staan te blauwbekken en als enigen nooit klagen. Dat zijn pas de echte bikkels!

Schermafbeelding 2014-12-21 om 21.34.46

Ook mijn vrienden op Facebook verklaarden me voor gek. Stelletje watjes!

 

15 graden onder nul
Twee winters geleden vroor het 15 graden. Iedereen zat met opgetrokken knieën en zes paar sokken klappertandend tegen de verwarming. Maar ik had andere plannen. Ik hees mezelf in een aantal lagen sportkleding en haalde een keer diep adem voordat ik de deur uit wilde rennen. Mijn moeder stond te stuiteren. “Je bent niet goed wijs!”. “Het is gevaarlijk om nu te gaan hardlopen”. “Dit is niet gezond!”. Toen ze door had dat ze me niet kon tegenhouden, eiste ze dat ik in ieder geval mijn telefoon mee zou nemen voor het geval ik een smakker zou maken of als ijssculptuur in een dorp verderop zou stranden. Ze verklaarde me compleet voor gek. Dit deed ze voordat ik vertrok en toen ik met ijs op mijn wimpers en wenkbrauwen terug kwam, deed ze er nog een schepje bovenop.

Mooiste tocht van het jaar
Iedereen kon me voor gek verklaren, maar ze hadden geen idee van wat ik gezien had. Het was mijn mooiste tocht van het jaar. Sneeuw had het bos omgetoverd tot een sprookjesachtig paradijs. De verse sneeuw die onder mijn schoenen kraakte… fantastisch! De koude lucht en mijn gloeiende hoofd voelden heerlijk. Niemand kon mij dit nog afnemen.

Duurloop Dieuwertje USA

Niet bang zijn voor een beetje kou. Muts op en gaan!

 

Koude kont
Kleed je gewoon goed aan en ga naar buiten! Veel lagen en vooral geen tochtgaatjes. Mouwen in je handschoenen (ik was ze vorige week vergeten en ontdekte dat handen in sokken ook prima kunnen), shirt in je broek, jasje aan, geen blote enkels, een muts op je bol, buff om je nek, en niemand kan jou nog wat maken. Het enige wat vaak koud blijft, is mijn kont. Mij is ooit verteld dat dat komt doordat daar meer vet zit en dat daardoor je billen moeilijker warm blijven. Oplossing: een boxershort. Een string doet in ieder geval weinig ben ik wel achter. Bij extreme kou trek ik gewoon een trainingsbroek over m’n tight aan. Ik ga trillend als een rietje de deur uit, maar als ik eenmaal aan het rennen ben dan wordt het al snel warm. En met een beetje geluk wordt het de mooiste tocht van het jaar 😀

Kom op hardlopers, wij laten ons toch niet tegenhouden door een beetje kou?! Ga naar buiten en geniet van de winter!

P.s. Geen buff? Buy one! Echt ideaal! Voor tijdens het hardlopen en fietsen, maar ook op wintersport kan ik niet meer zonder 😀 Op koerspetje.nl verkopen ze hele leuke!

13 Responses

  1. Mirte
   Mirte

   Leuk om te horen Chantal, dank je! En ja, dat kan zeker. Kijk maar eens op de foto boven deze blog. Lotte heeft er daar eentje als band om haar oren. Je kan er ook een muts van maken. Echt van alles is mogelijk, heel handig!

  1. Mirte
   Mirte

   Als het nog een keertje -15 wordt dan moet je dat gewoon doen Maurits! Misschien kan je zaterdag al even kijken of je het wat vindt om in de sneeuw te rennen!

 1. Pingback : Hardlopen in de sneeuw: I love it! - Girls on the move

Leave a Reply