16 december 2018

Holidays are coming🎶… Plan je sport!

||
1 Comment

Holidays are coming 🎶
Holidays are coming 🎶

Kerst, oudjaar… Sinds Goedheiligman het land uit is, draaien bij ons in huis bijna standaard de ouderwetse LP plaatjes, zetten we zo snel als mogelijk de kerstboom en geniet ik samen met de kleine man voorop mijn fiets van alle lichtjes in het vroege avonddonker.

Maar naast deze sfeervolle voorpret is er nog een andere voorbereiding waar ik me bewust mee bezighoud. Sportplanning! Als iets me duidelijk is geworden in 2018, dan is het wel dat planning key is. Op zondagavond zitten manlief Stefan en ik standaard tegenover elkaar aan tafel, met allebei onze trainingen voor de neus die we graag gedaan willen hebben komende week. Werkplanning en andere geplande activiteiten erbij en puzzelen maar!

Maar met de kerst in aankomst komt er nog een andere planning bij kijken: Hoe gaan we de feestdagen doorkomen? Ik MOET buiten sporten tijdens deze lange dagen binnen. De frisse lucht, de vermoeidheid van een lange duurloop, het fijne gevoel van de inspanning, allemaal aspecten die tijdens deze dagen extra belangrijk lijken. En zo ben ik er ieder jaar weer heel bewust mee bezig. En dus heb ik vele hardloopherinneringen aan deze periode…

Magisch
Het begon in mijn eerste hardloopgroep. In deze groep was de zaterdag voor kerst dé dag van het jaar waarop we een lange duurloop deden met z’n allen. En in mijn geval was dit vaak nogal extreem, want lange duur zit niet in mijn dna. Dat is iets wat ik langzaamaan in de loop van de jaren opgebouwd heb. Maar toen, toen deed ik het gewoon. De eerste keer dat ik erbij was, viel de zaterdag voor kerst op de 24e. Deze kan ik me nog zo goed herinneren. Hyper en moe tegelijkertijd zat ik daarna als meisje aan het kerstavondmaal. Na een duurloop van ruim 2 uur. Een voor mij destijds extreme inspanning. Het voelde magisch.

Samenhorig
Tja, dat extreme, daar heb ik nog wel meer voorbeelden van. Zo bedachten Mirte en ik, samen met trainingsmaatje Maarten, dat het wel tof zou zijn als we het extreme trainingsschema dat onze trainer ooit zelf deed, konden overtreffen. Zulke plannen ontstaan na een training wanneer iedereen uitgelaten is, denkt dat ze de hele wereld aankunnen, je kent het wel (tenminste, als jij af en toe harde trainingen doet, dan snap je hoe snel je daarna een uitdaging toezegt. Komt door dat fijne stofje in je lijf dat net is vrijgekomen).


Dus daar gingen we dan. Op 2e kerstdag. We deden 62x200m, met 100m pauze. Eén van de mooiste en samenhorige trainingen die ik me kan herinneren. We waren op een missie: de 60x200m van de trainer moest overtroffen worden!

Van weemoedig naar gretig
Dat extreme blijft trouwens niet bij kerst hoor. Ook het nieuwe jaar kan er wat van. Hoe gaaf (en slim) is het om het volgende jaar met een toffe uitdaging te beginnen?! En daar voor te trainen tijdens de laatste maanden van het oude jaar… Zo stond ik tweemaal aan de start van de halve marathon van Egmond, standaard in het 2e weekend van januari. Wat een fantastische, bizarre en extreme wedstrijd is dit. Een mooiere manier om het nieuwe jaar te beginnen is er niet. Het is een gegeven dat vele mensen ontzettend veel moeite hebben met januari. Dat hoeft écht niet! Je hoeft niet weemoedig te zijn als de decembermaand voorbij is. Plan een doel in voor jezelf, train er naartoe en je wordt vanzelf gretig. Kom maar op met januari!

 

 

 

 

 

 

 

Kerstloopje
Je kunt het natuurlijk ook wat kleiner houden. Deed ik ook vaak. Zo stond ik jarenlang aan de start van de Kasteelloop in Horst, op 2e kerstdag. In het land zijn er nog vele andere loopjes op deze dag. De sfeer is opperbest. Een fijne traditie om nog dit jaar mee te beginnen! Dus google even naar een loopje bij jou in de buurt en schrijf je vandaag nog in. Ik verzeker je een jarenlange verslaving als het gaat om de start van jouw 2e kerstdag.

Geen wedstrijd maar je eigen kerstloopje? Vorig jaar startte ik mijn eigen duurloop vanuit het huis van mijn ouders, waar we die nacht sliepen. Wat een goede keuze was het om al héél vroeg in de ochtend te gaan: in het donker weg en in het licht thuiskomen. Iedereen slaapt nog, de sfeerlichtjes  in de tuinen en straten zijn aan. Jij bent alleen op de wonderlijke wereld.

2018 – 2019
Mijn 2018-2019 overgang zal dit jaar misschien niet zo extreem of bijzonder verlopen, maar ik ben al wel bezig met de invulling ervan. Op de eerste plaats ben ik aan het trainen voor de halve marathon van Schoorl (begin februari, net zo leuk als nieuwjaarsplan, want in januari nog lekker trainen motiveert mij ook om met een glimlach het nieuwe jaar in te gaan!). Tijdens de kerstdagen zal ik zeker weten de mooie trainingen inplannen. En ervoor en erna ook, want zoals gezegd, ook de voorpret doet ’t ‘m. Kan ook gewoon door lekker te trainen :-). Daarnaast ben ik op zoek naar een leuke trainingswedstrijd in het eerste weekend van januari: de mooiste manier om het nieuwe jaar te starten. Iets om naar uit te kijken als de klok twaalf slaat tijdens oud & nieuw.

Weemoed? Nee! Een sportieve uitdaging aangaan? Ja! Ga ervoor!

 

1 Response

 1. Masjel van Ooijen

  Hey Lotte,

  Voor zover ik mocht twijfelen aan mijn doel voor 2019 herinner jij mij op het juiste moment.
  Prachtige ‘levensloop’ zoals jij terugblikt op je hoogtepunten.

  Mijn doelen zijn de 10 km van de HVB op 6 jan in Ewijk en de 10 EM van Apeldoorn op 3 feb.
  Ik hoop te kunnen trainen zonder winterbanden…

Leave a Reply