14 januari 2017

Ik heb gelezen dat…

||
0 Comment

Zei mijn moeder. Mijn tante, een goede vriend en de buurvrouw. En niet te vergeten: de poli-patiënten waar ik sinds kort, als co-assisent, mee te maken heb. Allemaal hebben ze wel “iets gelezen” over gezondheid. Over pillen, behandelingen, voeding en training. De feiten en fabels worden door elkaar gegooid, maar wat is de waarheid?

Arjen Lubach is een held
Want in zijn TV show “zondag met Lubach” beschrijft hij, op een humoristische manier, PRECIES waar ik, en mijn “collega’s” (ik ben nog gewoon student, maar alle witte jassen zijn ineens mijn collega’s 🙂 ) zich zo aan irriteren.  Kijk vooral even de aflevering over The green happiness, en misschien nog wel beter: “vaccineren”.

Onzin
De conclusie van deze shows (ik ga ervan uit dat je ze hebt gezien, en zo niet: doe effe) is duidelijk: er wordt zoveel online onzin verteld. Ongelimiteerd worden er informatieve artikelen, blogs en vlogs gemaakt. Over van alles, en regelmatig over voeding, gezondheid, etc. Even googlen naar een bepaald ziektebeeld, en je bent uren zoet met het lezen van artikeltjes of forum discussies. En dat zijn soms feiten, maar heel vaak ook fabels. Fabels zonder evidence: zonder aantoonbaar bewijs. Die een of andere blogger met volle overtuiging opschrijft. Zonder bronvermelding, maar wel door talloze mensen gedeeld op Facebook. Kan ik ook doen, lariekoek opschrijven. Vast wel een paar mensen die me geloven.

Maak je niet zo druk, DP.
Denk ik wel eens, als de zoveelste patiënt al 15 minuten een monoloog over het ziektebeeld dat hij/zij ‘heeft’, aan het voordragen is. De hele diagnose en behandeling zijn al door de patiënt opgesteld, met gevonden informatie op het wereldwijd web. Maar ook als sportmaatjes die met voedings-onzin aankomen, allemaal gevonden op internet en vol overtuiging dat deze informatie waar is. En dat is prima, als ze het lekker voor zichzelf houden en er andere personen niet mee lastig vallen. Maar zoals in het vaccinatie filmpje van Arjen Lubach zijn er helaas nog veel te vaak andere mensen de dupen van flauwekul. Want de gevolgen van niet vaccineren zijn groot, heel groot. En hoe bespottelijk is het eigenlijk dat de feiten aanwezig zijn dat het wél werkt, maar er tevens diehard wordt geloofd dat het slecht is. En dan heb ik het nog niet eens gehad over therapie-ontrouw (want pillen zijn zo slecht), homeopathische behandelingen (want pillen zijn nog steeds zo slecht), en het mijden van gluten (want gluten zijn het aller-slechts). Grappig trouwens: coeliakie, ofwel gluten allergie, komt voor bij ongeveer 4% van de Nederlandse bevolking, dat is echt vele malen minder dan de mensen met een glutenvrij dieet. Ook opvallend: even googlen, en je komt al op meer dan 6 verschillende aantallen van patiënten met coeliakie.

Geloof niet alles
Geloof alsjeblieft niet alles dat op internet staat. Een goed artikel heeft meestal een bronvermelding, en wordt vaak in de betere magazines gepubliceerd. Natuurlijk is niet alles dat in de Libelle of Hapiness staat, en wat die ene vlogger of die andere buurvrouw vertelt flauwekul, en ga je ook niet altijd letten of iets wel wetenschappelijk onderbouwd is. Maar denk vooral logisch na, en kijk bij twijfel even wél of je standpunt op evidence gebaseerd is. Ik neem het advies van de bootcamp trainert dat ik “veel harder ga lopen én zwemmen als ik alleen nog maar krachttraining doe en 1x per maand zwem of loop” ook met een korreltje zout. Tuurlijk is dat niet zo, maar dit weet ik door ervaring en door logisch nadenken. Maar hoe meer ik ga zoeken op internet, hoe meer tegendraadse adviezen ik tegenkom. Verwarrend zeg…

Kortom: laat je niet  teveel verwarren. Geniet van het leven , je sport en lekker eten, en denk na voordat je iets of iemand gelooft We hebben meer kennis dan ooit tevoren, maar laat je niet door allerlei kennis misleiden. Dat is dom en irritant.

Zo, ik ga de fiets op, en alleen omdat ik dat leuk vind 🙂  Enne, heb je de filmpjes al gezien..?

Leave a Reply