19 oktober 2017

Kakzooi!

||
0 Comment

Mirte ging bijna over haar nek (maar écht, letterlijk!) toen een man haar tijdens de marathon in Chicago inhaalde, die van z’n kont tot z’n enkels onder de stront zat. Alsof ze naast een gierwagen liep.

Deze meneer was niet de enige. Meer dan 50% van de hardlopers heeft hier namelijk wel eens last van. Hiermee bedoel ik niet dat de helft van de lopers als een gierton de finish passeert, want de meesten waren al lang de Dixie in gesprongen. Maag-darm klachten beginnen namelijk al bij een klotsbuik, buikkramp, zij-pijn, misselijkheid en eindigen met overgeven of diarree dus. Het komt vooral voor bij sporten waarbij de schokbelasting hoog is, zoals hardlopen. Je kunt je voorstellen dat wanneer je op de fiets zit of in het water ligt je maag niet zo door elkaar wordt geschud. Ook zijn vrouwen en recreanten vaker de pineut. Hoe komt het nou dat we hier zo vaak last van hebben, en belangrijker hoe voorkomen we die ‘kakzooi’?!

Lozen die handel
Zodra je start met lopen, zullen je spieren om zuurstof vragen. Hoe harder je tempo, hoe meer bloed naar je spieren stroomt en nauwelijks meer naar je maag en darmen. ‘Paniek! Paniek!‘, denken die maag en darmen en willen de inhoud het liefst zo snel mogelijk lozen om energie te sparen – met een moeilijk woord, heet dit ischemie –. Heb je een uur voor het lopen nog lekker zitten genieten van je bord havermout of boterham met pindakaas? Dan kun je raden wat er kan gebeuren.

Plan daarom je laatste grote maaltijd – zoals je ontbijt, lunch of avondeten – 2-3 uur voordat je gaat. Eten met veel voedingsvezels (groente, volkorengranen), kruiden (curry, pepers) en/of vet (kaas, avocado, volle zuivel) duren het langst voordat ze worden opgenomen. Ter vergelijking: – let op, dit zijn schattingen – een bijna bruine banaan levert je na ongeveer 20-30 minuten energie, terwijl de volkorenboterham met pindakaas hier ongeveer 4 tot 5 uur over doet. Bedenk ook dat het twee dagen duurt voordat je een maaltijd in z’n geheel weer terugvindt in de wc, en dat daarom die kapsalon van de avond ervoor, je alsnog kan ‘nekken’.

Drinken
Dit ga je vast niet geloven, maar juist door te weinig te drinken, wordt de kans op klachten groter. Door uitdroging – ook wel dehydratie – wordt de doorbloeding van je maag en darmen namelijk alleen maar minder. Stop daarom niet met drinken, omdat je denkt dat je daar een klotsbuik van krijgt. Die kun je voorkomen door ongeveer 1-2 uur vóór het lopen isotone sportdrank te drinken. Deze sportdrank heeft als voordeel dat het sneller wordt opgenomen dan water, door de combinatie van koolhydraten (6-8 gram/100 ml) en elektrolyten (mineralen).


Trainen
Het voorkomen van een poepbroek heb je dus gedeeltelijk zelf in de hand. Je kunt je maag en darmen voorzichtig trainen en laten wennen aan de verminderde bloedtoevoer en het opnemen van voedingsstoffen. Staat er binnenkort een (halve) marathon op de planning? Oefen minimaal 1x per week op dezelfde snelheid en met dezelfde soort sportdrank als die je gaat gebruiken. Ook handig: je leert al lopende te drinken zonder je te verslikken of je hele gezicht onder te gooien met sportdrank.

Veel succes!

Leave a Reply