12 mei 2017

Koken en bakken

||
0 Comment

Je kent ze vast wel: mensen die altijd iets culinairs op tafel toveren. En dan gewoon op een doordeweekse dag, als ze ook nog gewerkt hebben. Van die mensen die altijd de lekkerste, eigen, baksels mee zeulen naar werk, sport, dagjes uit, en eigenlijk naar alles. En die food-foto’s op Instagram zetten waar je hongerig van wordt, en respect voor krijgt.

Ik zal dat nooit worden, want ik kan niet koken.

Pasta pesto
Mijn weekmenu is vrij schraal. Ik eet zeker 2 tot 3 keer per week pasta pesto: een zak voorgesneden wokgroenten met blokjes kip of een blikje tonijn (jaja, variatie!), en dan natuurlijk pesto uit een potje. Dat lukt nog wel. De overige dagen eet ik soep met brood of kant & klaar dingen, of ik eet bij vrienden of familie.

Prutsen
Goed, ik kan dus niet koken. Maar dan kan je het toch leren? En hier loop ik vast. Voor mezelf is de motivatie zo laag om te koken, dat ik dat toch niet ga doen. Bovendien is afwassen *%$, en iets makkelijks (lees: al klaar) is ook nog goedkoper. Dat het niet gezond zou zijn, compenseer ik door de 400gram wokgroenten uit die zak, maak ik mezelf wijs. Maar ook vrienden en familie werken niet echt mee tijdens mijn kookcursus. Ik snij de groenten altijd te grof, knoei met sauzen en laat het vlees aanbranden. Hierdoor verlies is vrijwel altijd binnen 5 minuten mijn functie als snijder/bakker/roerder, en mag ik toekijken hoe anderen koken.

Koken en bakken met Dieuwertje
Het stomme is: ik vind kookprogramma’s dus echt vermakelijk om naar te kijken. En ik hou ook echt van lekker en exotisch eten. Maar goed, de kant&klaar afdeling van ons Appie Heijn is best groen en ook nog best exotisch. En ook het ziekenhuis waar ik coschap loop heeft een top-restaurant.

Maar! Ooit moet er verandering komen. Dus… ik ga leren koken! Een snijplank en allerlei specerijen zijn gekocht. De gerechtjes zijn opgeslagen op mijn computer, en mijn motivatie is aanwezig. Dat gisteren het brandalarm afging bij het bakken van een stukje vlees zal me er niet van weerhouden om door te gaan. Beste mensen, ik ga leren koken!

Leave a Reply