03 maart 2018

Levensvehikel

||
1 Comment

Levensvehikel? Kenden we dat woord al? Ik heb het over je lichaam. Ieder vehikel, dus ook je lichaamsvehikel, heeft onderhoud nodig om het goed en lang vol te houden. Hoe we dat doen? Dat weten we allang: dat rijtje van gezonde voeding, weinig stress, genoeg rust en lichaamsbeweging. Voldoende lichaamsbeweging zorgt niet alleen voor een goede conditie, maar ook voor extra gelukshormonen!

Ikigai

Recent las ik het boek ‘Ikigai’. De auteurs van dit boek vertrokken naar Okinawa om uit te zoeken hoe het kan dat op deze eilandengroep de meeste gezonde en actieve honderdjarigen ter wereld wonen. Ze kregen inzicht in hoe deze Japanners eten, hoe ze bewegen, werken, omgaan met anderen en vooral hoe hun ‘state of mind’ is. Ze vertalen dit recept voor een optimistisch, gelukkig en gezond leven naar 10 basisprincipes. Ik deel ze graag met je.

1. Blijf altijd actief / betrokken: zo houd je zin ín het leven en ervaar je de zin ván het leven.

2. Doe rustig aan: haast komt de kwaliteit van leven niet ten goede.

3. Eet je niet helemaal vol: Hara Hachi bu –> eet tot je voor 80% vol zit.

4. Omring je met goede vrienden!

5. Houd je conditie op pijl: water beweegt, het stroomt fris en staat niet stil. Op diezelfde manier heeft ook jouw lichaam onderhoud (beweging) nodig.

6. Lach!

7. Zoek de natuur op

8. Bedank! Heb waardering en spreek dit uit.

9. Leef in het NU “Hier op dit moment is het enige wat is Mijn en jouw leven”

10. Volg je ikigai. Met ikigai bedoelen de auteurs een reden van bestaan. Minder vaag: dátgene wat jouw leven zin geeft. Zij raden je aan om op zoek te gaan naar je ikigai, als je deze nog niet hebt gevonden. Hoe je die gaat vinden? Concentreren op dat wat belangrijk is. Door voortdurend in de gaten te houden wat goed voelt, ontdek je waar je blij van wordt. Zorg voor tevredenheid, geluk en betekenis in het leven.

Welke principes volg jij al? En welke zou je kunnen toevoegen?

Succes!

1 Response

  1. niet altijd makkelijk om alles te doen. Nummer 10 doe ik zeer zeker wel! qua eten en bewegen doe ik het ook best okay denk ik haha! de natuur op zoeken gaat ook steeds beter

Leave a Reply