02 februari 2018

My Essentials

||
0 Comment

Mijn grootste hobby? Op pad! Avontuur, tochten maken, buiten zijn, vrijheid. Zowel op de fiets als trailend. De natuur in en fysiek actief. In dit seizoen ga ik te voet op pad, en straks in het voorjaar minstens net zoveel per fiets. Benieuwd hoe ik me voorbereid op zo’n hele dag buiten zijn? Ik deel graag mijn favoriete items met jullie:

Schoenen
Op de langere afstand vind ik de Altra® schoen perfect!  De brede neus (Toe Box) laat je tenen ontspannen en vrij bewegen. Omdat ik voorin veel meer ruimte heb voor mijn tenen, krijg ik geen ‘squeeze’ waardoor ik mijn tenen ga voelen of waardoor ik blaren of andere kwaaltjes krijg. Het ziet er misschien net even iets anders uit dan je gewend bent, maar het loopt heerlijk (en licht!).

Daarnaast heeft de schoen een Zero Drop zool, wat betekent dat er geen verschil zit qua niveau tussen de hiel en de voorvoet, wat zorgt voor een stabielere houding. Met name voor een voorvoetlander is dit ideaal. Kortom: voor de langere trails gaan mijn Altra schoenen altijd mee. Lees hier meer.

Trailrun Tasje
Voor een dag op trailend op pad, is het Nathan Vapor Howe racevest (12 liter) favoriet! Groot voordeel is dat je veel mee kunt nemen, maar dat het geheel niet gaat schudden als je ermee gaat rennen. Een perfecte fit dus (speciaal voor dames). Voorin zijn meerdere vakjes voor spulletjes waar je eenvoudig bij kunt: denk aan je telefoon of voeding. Ook heb je de mogelijkheid om soft flasks voorin te doen waardoor je extra veel vocht mee kunt nemen (1,8 literwaterzak achterin + 2 keer 0,5 liter voorin). Zelf vind ik het lekker om naast water bijvoorbeeld ook kokoswater of nuun (zie hieronder) mee te nemen. Dit kan dan mooi in de losse flesjes!

Naast alle ruimte in de grote vakken heeft deze tas ook een ‘ondervak’. Hier kan je bijvoorbeeld je stokken eenvoudig in op bergen (zie foto) of een windjackje (handig als het van dat ‘jasje aan jasje uit-weer’ is! Stokken blijven stabiel zitten en je hoeft niet elke keer je tas af te doen als je een jasje nodig hebt!

Voor kortere afstanden volstaat een kleiner tasje, bijvoorbeeld de 4 liter variant zoals op de foto hieronder. Zelfde voordelen als de grotere, blauwe variant, maar een stuk kleiner.

GPS-horloge
Mijn liefde voor mijn horloge heb ik al eerder hier besproken, en voor mij dus écht onmisbaar. Ik zet er de meest gave routes in, ik kom altijd terug op mijn beginpunt met de ‘find back’ functie, ik kan het hoogteprofiel zien en het is fijn om te weten welke afstand je al afgelegd hebt en wat je nog te wachten staat. Een goede watch vergroot je wereld!

(regen)kleding
Uiteraard is kleding super belangrijk: in welk seizoen dan ook. In dit seizoen is het heel prettig om met laagjes te kunnen werken. Twee favoriete items zijn mijn lichte windjack (heel klein op te vouwen, ultralicht en sneldrogend). Op de foto draag ik het jasje onder mijn tasje, maar handiger is eigenlijk om deze over je tasje te dragen (maatje groter is dus aan te bevelen!). Vaak merk je dat het jasje meerdere malen aan en uit gaat. Door het jasje over je tas te dragen, hoef je niet elke keer je tasje af te doen en kun je het jasje makkelijk wegstoppen of juist tevoorschijn toveren.

Het tweede onmisbare item is een goede goretex regenjas. Niets vervelender dan doorweekt zijn, terwijl je nog een heel stuk moet afleggen! Helaas is een goretex regenjas geen eeuwig leven beschonken en zijn ze best prijzig, maar onmisbaar als je in alle weertypen op pad wil. Deze goretex jas van La Sportiva ziet er nog ook nog best leuk uit, als zeg ik het zelf! Overigens: op de foto is te zien dat een zonneklep niet alleen in de zomer handig is, maar ook met neerslag! Ideaal als je gezicht droog blijft.

Nadeel van een goretex jas is dat deze veel ruimte in beslag neemt in je tasje. Als het dus niet heel hard regent, dan is een lichter regenpak fijner. Mijn regenpak van Buff is ideaal hiervoor: licht, makkelijk mee te nemen, snel drogend en houdt het vrij lang droog. Overigens is een regenpak ook prettig als extra laagje tegen de wind. Een tight is soms best fris, in harde wind bijvoorbeeld. Ook is het lekker als je pauzeert: regenkleding houd je een tijdje warm.

Eten en drinken

Hoewel de één zweert bij sportvoeding, kies ik bijna altijd voor ‘normaal’ voedsel. Bij een race is dit anders: dan moet het makkelijk weg te krijgen zijn, maar bij het lopen van een tocht op lagere intensiteit dan vind ik gewoon eten het fijnst. Mijn trailfavoriet is gewoon de gele banaan! Daarnaast vind ik al die notenmixen (met rozijnen enzo) heel lekker en in plaats van een gelletje maak je me best blij met een knijpfruitje (gepureerd fruit in een zakje). Verder vind ik al die (al dan niet biologische, natuurlijke,’gezonde’ etc etc) repen lekker.

De hoeveelheid vocht is per persoon afhankelijk, maar check even of je onderweg ergens kunt bijvullen. Dat kan in de vorm van een bergrivier, maar ook in een restaurant of bij een supermarkt. Nog even een beschrijving van Nuun: ik heb helemaal niets met sportdrank en andere mierzoete troep, maar soms is het wel lekker om ‘iets met een smaakje’ te drinken. Nuun-tabletten zijn bruistabletten die in het water oplossen en bevatten alleen ‘clean ingredients’ én belangrijke electrolyten.

En niet te vergeten…

Meestal maak ik een checklist van artikelen die ik mee wil nemen tijdens een tocht. Naast bovenstaande artikelen vind je op mijn lijstje ook nog:

– Hoofdlamp (géén leeslampje voor op de camping, maar echt een goede lichtbundel)

– Eventueel kaart (als back-up)

– Isolatiedekentje

– Contact geld / pinpas / telefoon (liefst in een LokSak – blijft alles droog!)

– Handschoenen (ik vind wanten heel prettig)

– Droge kleding / schoenen, handdoek na afloop

– Voeding na afloop

Er zijn vast nog meer items toe te voegen (denk aan armstukken, ehbo-items of ander gps-materiaal, maar met deze paklijst kom je een heel eind!

Succes en geniet!

Leave a Reply