09 maart 2016

Voorvoetlander

||
1 Comment

Ik ben een voorvoetlander. Daar is geen twijfel over mogelijk. En nu zit ik in een loopschoen-herontdekkingsfase. Hoe kan het ook anders, met al die (goedbedoelde!) opmerkingen om me heen de laatste maanden.
Of het nu komt omdat ik de laatste tijd nog meer met houding en loopstijl bezig ben, of door het lopersnetwerkje dat zich steeds verder uitbreidt vanwege de trainersopleiding die ik volg, misschien ook omdat ik 7 maanden een voetblessure gehad heb en er onbewust op gefocust ben, of omdat er steeds meer te vinden is over natural running en zero drop (of valt alleen mij dat op?)… Geen idee. Maar JA lieve mensen, ik weet het, ik ben een voorvoetlander.good running form

Drop wattu?
Het begon een tijdje terug in de hardloopzaak. Bij Runnersworld werd mij verteld dat ik liep op een drop van 12mm. Ehm, een drop. Daar had ik, als ervaren loopster, nog nooit van gehoord. Misschien is dat iets om me voor te schamen?
Oké, de drop blijkt dus het hoogteverschil te zijn tussen hak en voorvoet in de zool van de hardloopschoen. Vaak is dit 12mm. Maar 12mm is helemaal niet nodig als je een voorvoetlander bent (zoals ik dus, ja ja ja ik weet het). Bij Runnersworld adviseerden ze me om over te stappen op een 8mm en later ook op een 4mm drop, met name voor de trainingen met hardere tempo’s. Want dat blok aan je been, ehm, stuk zool onder de hak, die kan je dan wel missen. Als voorvoetlander dus. Jaha.

Zerodrop
Niet lang na deze wereldse openbaring gingen de opmerkingen nog een stukje verder. Van een barefootrunner deze keer. Terwijl we al rennend met een praktijkdag bezig waren en hij (onze trainer van die dag) me vroeg waar ik dan aan geblesseerd zerodrop Altrawas geweest (nadat ik dit tijdens het voorstelrondje van de trainerscursus verteld had), liet hij er geen gras over groeien: ‘Ja dat is natuurlijk logisch als je loopt zoals jij!!!’ En hop zijn zerodroppies gingen uit en die moest ik toch echt maar even aan doen om het verschil te ervaren. Kort daarvoor had hij me overigens uit de groep gepikt om mijn loopstijl als laatste te mogen showen. Ja ik weet het, ik ben een voorvoetlander 🙂

Ehm sorry nee
Ook al tijdens de trainerscursus, op één van de theorieavonden, kwam in de pauze mijn loopstijl wederom aan de orde. Deze keer door een podoloog, die als gastspreker de avond verzorgde. ‘Ja, jouw voetlanding vergeet ik niet zo snel. De poster van de Zevenheuvelenloop met jou erop hangt bij mij in de wachtkamer.’ Bekijk de poster en je snapt waarom hij erbij glimlacht en ik wederom bij mezelf denk: ja ik weet het, ik ben een voorvoetlander. ‘Maar ehm’, vervolgt hij zijn verhaal, ‘misschien kunnen we na de pauze wel jouw voeten gaan bekijken en je loopstijl analyseren?’. Blij met mijn rokje (die zomaar lichtelijk doorschijnend zou kunnen zijn als ik die dikke maillot er onderuit zou doen) sla ik af ‘ehm sorry nee, hier had ik geen rekening mee gehouden, ik kom wel een keer naar je praktijk’.
Dit momentje in de schijnwerpers mag iemand anders.

zevenheuvelenloop poster

Verademing
Toeval of niet, sinds onze samenwerking met Technolyt hebben wij beschikking over Altra hardloopschoenen. Inderdaad: hét merk dat zich richt op zerodrop. Met de opmerking van de barefootrunner in mijn achterhoofd, trok ik mijn setje aan voor een duurloop van drie kwartier. Wát een verademing! Licht van gewicht, lekker veel ruimte bij de voorvoet, dichtbij de grond (ja dat voel je dus echt), heel reactief en een natuurlijk gevoel. Ik heb het idee dat het mijn voorvoetstijl extra benadrukt. Logisch natuurlijk, omdat de hak nu nog minder snel bij de grond komt. Het is wel wennen, wat ik voornamelijk voel aan de zijkant van toe boxmijn voet. En over de maat ben ik nog niet helemaal uit: door de bredere ‘toe box’ zou het kunnen dat het beter is om op een half maatje kleiner te rennen dan normaal gesproken.

Run Run Run
En nu? Tja, laat ik de komende tijd maar eens gewoon blijven proberen. Het advies van Runnersworld neem ik zeker ter harte, alleen al omdat ik nog nooit zo snel zo’n goed gevoel had bij nieuwe hardloopschoenen, als bij het aantrekken van die 8mm Saucony’s. De 4mm versie gaat er binnenkort dus absoluut ook komen. Ondertussen probeer ik af en toe de zerodrop Altra’s. Af en toe, omdat ik denk dat afwisseling goed is, ineens overstappen absoluut niet goed is, en dat ‘met mate’ sowieso altijd beter is.

Zegguh doe mij een droppie
‘Zeg, wat loop jij op je voorvoet!’, klonk het afgelopen vrijdag weer uit de loopgroep bij Lekker Lopen. Als trainer in opleiding is het echt niet zo dat enkel jij de lopers in de groep observeert. Andersom kunnen ze er ook wat van. Maar bedankt voor de opmerking! Het bevestigt al die anderen 😉

Iemand tips of ervaringen met verschillende drops? Let me know!

1 Response

  1. Dit verhaal lijkt wel iets op de ontwikkeling, die ik de afgelopen 4 jaar doormaakte.
    Je bent geen voorvoetlander geworden door je genen, maar door de manier waarop je hebt leren hardlopen. Je kunt door die moderne hardloopschoenen met een drop van 12 mm. of meer makkelijk een haklander worden. Dat is jou gelukkig bespaard gebleven.

    Ik was ook altijd al een voorvoerlander en kocht 4 jaar geleden een paar minimalistische Saucony Hattori’s om eens te experimenteren. Langzaam maar zeker paste ik mijn loopstijl aan en deed ik steeds vaker mijn schoenen uit. Ja, ik ben ook een barefooter en heb geen enkele spijt van de 3 jaar die de overgang mij kostte.
    Ik ben benieuwd hoe het jou verder zal vergaan. Succes.

Leave a Reply