19 februari 2018

De week van … het Spaanse buitenleven

||
1 Comment

Ik weet het.. Ik ben nog maar net terug uit Lanzarote. Toch besloot ik een weekje of 2 geleden dat ik tijdens mijn carnavalsvakantie toch ook heel graag de zon nog even wilde opzoeken. Ik had niet echt een plan, maar iets met ‘lopen, fietsen, zon’ leek me wel wat! En laat dat nu een perfecte combi zijn voor Andalusië in februari.

Mijn week in het kort:
Maandag: eerste dag in Málaga – city tour by bike
Dinsdag: circa 25 km trail in Montes de Málaga (hike)
Woensdag: circa 100 km wielrennen (2500 D+)
Donderdag: 90 km wielrennen (3000D+)
Vrijdag: 120 km wielrennen (1900D+)
(en iedere avond wandelen / slenteren in de bruisende stad!)
Zaterdag: rust. Halve dag op het terras – terug vliegen naar Nederland.
Zondag: rust

De keus voor Zuid-Spanje was snel gemaakt: zo’n drie uurtjes vliegen van Nederland, lekker klimaat in deze periode van het jaar, bruisende steden en een prachtig achterland. Zondagavond vloog ik naar Málaga en tot zaterdag mocht ik hier blijven!

Exploringgg!
Maandagochtend vroeg in de veren en de hele stad van noord naar zuid, van oost naar west verkend. Eerst te voet, daarna per fiets. Ontbijtje hier, koffietje daar en later op de dag verse sardientjes aan het strand. Vakantiemodus is: AAN.

Exploring further…
In Nederland had ik al de nodige voorbereidingen gedaan qua omgeving, gave routes en goed fietsverhuur (Bike2Malaga). Via Movescount had ik een trail vanuit Málaga gevonden, waar ook de Andalusische trailkampioenschappen hadden plaatsgevonden. De start was op loopafstand van het centrum en de trail vond plaats in Montes de Málaga – op internet al even gevonden dat dit gebied de moeite waard was!

Korte broek, top, zonnebril, zonnebrand en nog wat spulletjes en helemaal ready to go. In het begin even wat moeite om het juiste pad te vinden, maar gelukkig kon ik de track na een paar kilometer oppakken. Ik had die dag meer zin om te wandelen dan om te rennen, dus heb er vooral een hike van gemaakt. Verrassende paden en goede hoogteverschillen.

Exploring by bike!
Voor woensdag had ik een racefiets gehuurd. Ik had veel gaafs voorbij zien komen over fietsen in Andalusië dus dat wilde ik uiteraard graag zelf aanschouwen. Ik besloot om fietsdag 1 gelijk de bergen in te gaan. Eerste stukje langs de kust – om de stad uit te komen – en vrij snel daarna had ik de eerste klim van 16 km te pakken! YES!

Yes…(?) Ja, heerlijk om zo lang te klimmen, maar toch ook wel even wennen. Afgelopen tijd wel op de mountainbike gezeten, maar niet veel op de racefiets. Sowieso is een klim van 16 km (ruim 900 hoogtemeters) niet iets wat ik dagelijks doe (helaas). Maar ik vond het leuk. Héél leuk zelfs! Mijn benen voelden sterk, het was stralend weer en de omgeving was prachtig. Exact boven op de top zat een cosy Spaans koffietentje, dus de eerste cafe con leche werd besteld (mijn banaan had ik halverwege de klim al op). Ik drink normaal zelden koffie, maar afgelopen week gingen de koffietjes en cappuccino’s er wel in ;-).

Gedurende de rest van de rit bleef ik me verbazen over de schoonheid van het landschap (groen!), de goed onderhouden wegen en alle bomen die alweer vol bloesem stonden! Voorjaarskriebels! En wat een fantastische afdalingen…. Soms wel heel steil (voor een niet zo ervaren fietser in de bergen), maar gelukkig deden mijn remmen het goed!

En ja, dit smaakte naar meer… Ik had in eerste instantie voor donderdag en vrijdag nog geen plan. Ik wilde eerst ervaren hoe ik het lopen en fietsen vanuit Málaga zou vinden. Wilde ik nog een trail lopen? Wilde ik nog meer fietsen? Wilde ik Málaga verruilen voor een andere plek, zoals Granada of Ronda? Na woensdag was de keus snel gemaakt: ik was nog lang niet uitgekeken in Málaga, ik had meerdere gave fietsroutes ontdekt en mijn gehuurde fiets beviel goed: fietshuur verlengd, appartement verlengd en nieuwe routes opgezocht.

Rollin’ rollin’ rolling!
Waar ik woensdag ten oosten van Málaga de bergen in ging, ging ik op donderdag direct noordelijk de bergen in en heb ik om Montes de Málaga (waar ik dinsdag een trail gelopen had) gefietst. Wederom helemaal geslaagd. Eerste paar kilometer het centrum uit is even minder, maar daarna had ik de wegen grotendeels voor mezelf. Af en toe wel auto’s hoor, maar de automobilisten waren over het algemeen voorzichtig. Voelde veilig om daar te fietsen.

Vrijdag fietsdag 3!
Ditmaal wilde ik graag ten westen van Málaga gaan verkennen. Richting Ronda. Helaas duurde het dit keer wel bijna 20 km voordat ik goed en wel de stad uit was… Lekker uitlaatgassen inademen tussen al dat verkeer (!). Gelukkig kon ik daarna een kilometer of 80 vrijer fietsen. Minder hoogtemeters en persoonlijk vond ik de route ook minder dan de afgelopen twee dagen. Maar goed, alsnog een mooie dag!

Na het inleveren van de fiets (weer 😉 ) de stad ingegaan. En wat was het gezellig: het weekend werd ingeluid. (Nog steeds) stralend weer, open air live muziek, terrassen vol, blije mensen – helemaal fijn. Tapas, paella en sardines had ik die week al gehad, dus vandaag stond de ‘catch of the day’ op het menu.

Aan alles komt een eind
Zaterdagochtend koffer gepakt, nog één keer de stad in, daar vervolgens twee uur op het terras blijven zitten omdat ik leuke Canadese mensen tegen kwam (Canada lijkt me ook zó gaaf..) en vervolgens naar het treinstation om op tijd op het vliegveld te zijn. Wat een week!

Thuiskomen in Nijmegen was trouwens zeker geen straf: wat een heerlijke zondag! Ik had nog wel een plan om een rondje te gaan lopen, maar uiteindelijk ben ik de hele dag lekker in en om huis bezig geweest. Resultaat: mijn balkon is klaar voor het voorjaar!

Tip
Málaga is heel gaaf! Wil je een combi van stad en buitensport: doen!
Ga je eigenlijk vooral voor het fietsen: dan zou ik net iets buiten de stad gaan zitten, zodat je direct in het mooie achterland bent en niet eerst de stad uit hoeft (bijvoorbeeld Ronda). Je kunt gemakkelijk met het openbaar vervoer hiernaar toe (is goed geregeld) of uiteraard met een huurauto.

Ik ga nog (veel) vaker die kant op – still sooo much to explore!

1 Response

Leave a Reply